Cementbräda ersätter den gamla gips- och svarvunderlaget för kakel. Det är mycket lättare att arbeta med förformad cementbräda istället för att lägga en säng av murbruk på arbetsplatsen, och det har fortfarande samma stora egenskaper. Cementbrädet är fukt och mögelresistent, och det försämras inte eller förvrängs i närvaro av vatten. Av dessa skäl, och eftersom det är så bra med murbruk, är cementplåt det föredragna underlaget för kakel.

Jag har jobbat med Jim and Rich från Diamond Tile här i Maryland för att producera denna serie artiklar. Jim och Rich har installerat kakel under nästan tre decennier, och de är mycket kunniga. Det har varit bra att lära sig tricksna från handeln från dem.

Verktyg och material
Cementbräda – vanligtvis 1/2 ”
Mapei Ultraflex 2 – en polymermodifierad tinset
1/4 “fyrkantig häftklammer
Galvaniserade takspikar eller cementskivskruvar
Grinder med diamantblad
Alkali-resistent nätband

Steg 1: Planlägg layout
Det finns några krav att komma ihåg när du installerar cementbräda så Jim och Rich planerar alltid layouten lite. De förskjutna lederna så att fyra hörn aldrig möts, och paneler kompenseras ca 8 “från undergolvskikten. Dessutom upprätthöll killarna ett 1/4 “gap runt omkretsväggarna.

Pro-Tip: Cementbräda har en jämn sida och en texturerad sida, och den texturerade sidan ger en bättre yta för bindande plattor.

Steg 2: Rengör Subfloor
Jim och Rich rengör alltid undergolvet med en foxtailborste. När de städade inspekterade de undergolvet och letade efter tecken på skador, särskilt kring toalettflänsar. Om OSB eller plywood flakade, skar de bort några lösa bitar.

Steg 3: torr passform
Killarna torkar ihop varje bit av cementplåt innan de installeras, och de placerar klippa kanter runt omkretsen och stötar fabrikens kanter tillsammans. Varje panel hade ungefär 1/16 “mellanrum mellan angränsande bitar. Att skära paneler i storlek eller skapa utskärningar för rör, toalettflänsar, etc., använde killarna en kvarn med ett diamantblad. Emellertid kan en cirkelsåg, jigsåg eller till och med en verktygskniv användas också.

Pro-Tip: Skärning av cementbräda med elverktyg skapar mycket kiseldioxidstoft, så att klippa ute om möjligt.

Steg 4: Blanda mortel
Rich blandade upp en 5 gallon hink murbruk. Som vanligt lät han morteren slakta innan han blandade igen och tog den inuti.

Steg 5: Sprid mortel
Det är ett vanligt misstag att installera cementbräda och hoppa över att lägga en säng av murbruk. Jim använde en 1/4 “fyrkantig krossad trowel för att kamma ut morteln, och han spredde sig tillräckligt för att lägga en rad cementplåt åt gången.

Steg 6: Fäst cementplatta
Med morteren på plats går cementplattan ner överhåla, och det är bra att omedelbart gå på den. Rika hammare galvaniserade takspikar var 6: e “runt omkretsen av panelen och i hela fältet. Naglarna säkerställer god vidhäftning mellan cementplattan och morteln. Mörteln är dock det som håller cementkortet på plats på lång sikt.

Steg 7: Tape Joints
Slutligen använder killarna ett alkali-resistent nätband och morter för att täcka alla leder. Detta låser alla cementpaneler ihop, och de fungerar som ett stort ark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *