Även en perfekt undergolv garanterar inte ett vackert, långvarigt kakelgolv. Spänningar mellan betong- eller trägolv kan fortfarande leda till att plattor spricker och delaminerar och för injekteringsrör sönder. Till exempel expanderar trä och kontrakt med säsongsmässiga förändringar. Kakelaggregatet måste kunna hantera det, varför det är viktigt att införliva ett frikopplingsmembran som möjliggör rörelse i planet.

Vad är DITRA?
Schluter DITRA underlag är ett urkopplingsmembran som gör att kakelgolvet kan röra sig (i plan) relativt substratet, vilket eliminerar de främsta orsakerna till sprickad och delaminerad kakel. DITRA består av ett polyeten (plast) rutnät med kvadratiska hålrum, var och en med vinklade, svansstångsskärningar och ett förankringsnät laminerat till baksidan. Den kommer i långa rullar (dvs 1 m x 30 m), och den är lätt och lätt att klippa.

DITRA är godkänd för användning med keramik, porslin och natursten. Den kan installeras över en mängd olika substrat, inklusive plywood, OSB, befintlig vinyl, strukturplankar och betong. För detta projekt installeras DITRA över strålningselementet inbäddat i självnivellerande murbruk.

DITRA är en mångsidig produkt och kan göra mer än bara tillhandahålla ett frikopplingsmembran. DITRA kan användas som ett vattentätt membran för ånga och fukthantering, och för att stödja / distribuera tunga laster. Kolla in installationshandboken för ännu mer information och certifieringar.

Denna artikel producerades med hjälp av Jim and Rich från Diamond Tile som ligger här i Baltimore, Maryland. Jim och Rich är professionella plattor entreprenörer med decennier av erfarenhet. De har använt DITRA i stor utsträckning på många jobb och rekommenderar det, särskilt över sprickbetong.

Obs! Schluter och Bostik donerade generellt DITRA och Ditra-Set Mortar för detta projekt, vilket möjliggjorde utvecklingen av denna Pro-Follow guide.

Verktyg och material
Här är de verktyg och material som behövs för att slutföra denna fas av projektet. Leta efter mer information i avsnittet Relaterat innehåll i slutet av den här artikeln.

Schluter DITRA eller DITRA-XL
Ditra-Set Mortar
Den typ av tunnmäld mortel (modifierad mot omodifierad) som används för att installera DITRA beror på substratet. Till exempel, för att installera DITRA över plywood, bör en modifierad tinsettmortel användas. Men över betong rekommenderar Schluter en omodifierad tinsettmortel som Ditra-Set som visas här.

Foxtailborste
Utility kniv
Kritstreck
1/8 “snodd trowel
Flat trowel
Grout float
Skopor (för mortel)
Corded borr & mix paddle
Så här installerar du DITRA
Vid denna tidpunkt har undergolvet blinkats (planat) för att eliminera höga eller låga ställen, och Jim och Rich är redo att installera DITRA.

Steg 1: Kontrollera och rengör golv
Killarna började genom att sopa golvet med foxtailborstar för att säkerställa en ren yta. De skrapade också bort överflödig murbruk som oozed under gipset.

Steg 2: Layout DITRA
Jim och Rich unrolled delar av DITRA, skär den i längd med en verktyg kniv. De lagde det ut med att hålla omkring 1/2 “marginal runt omkretsen.

Pro-Tip: Precutting och läggning av alla DITRA ger en chans att platta ut.

Killarna skär också runt stödstolparna, dörrkarmarna och tröskeln.

En del av DITRAs skönhet är att det är lätt att klippa, och det finns inget krav på minsta storlek.

Pro-Tip: Det är lättare att klippa DITRA från baksidan.

Steg 3: Markera spridda linjer
Efter att killarna hade lagt ut DITRA, använde de pennor och krita för att markera spridlinjer längs varje led.

Steg 4: Blanda Ditra-Set
Rich blandade Ditra-Set med vatten med hjälp av en blandningsplattform, och han lät det slakta i 15 minuter före remixing. Schluter rekommenderar att man blandar thinsetet till en “ganska flytande konsistens (men kan fortfarande hålla en hack).”

Pro-Talk: Slaking är processen att lämna thinset ostörda för att tillåta att vattnet fullständigt tränger igenom de torra ingredienserna.

Öppetid för Ditra-Set är ca 20-30 minuter så killarna blandade bara vad de kunde använda i den tidsramen.

Steg 5: Sprid ditra-set
Jim sprackade Ditra-Set över en halv sektion med hjälp av spridningslinjerna. Jim och Rich rekommenderar att du sprider för mycket Ditra-Set åt gången för att förhindra att det torkar för snabbt och för att det är lättare att hålla DITRA uppradade.

Pro-Tip: Se till att Ditra-Set sprids jämnt för att undvika klumpar.

Pro-Tip: En liten v-hakspackel är också acceptabel.

Pro-Tip: Förvänta att använda en 50 lb hylsa per 150 – 200 kvadratfot av substrat.

Steg 6: Unroll DITRA
Därefter skulle killarna avrunda DITRA över Ditra-Set. Angränsande bitar av DITRA höll mot varandra, och Jim och Rich var försiktiga för att undvika överlappning (därigenom skapa en höjdskillnad).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *