Det finns mycket information (och felinformation) på nätet om vad som utgör en lämplig undergolv för kakel, och det är svårt att hitta ett tydligt svar. Svårigheten är att kakel kan installeras över ett antal substrat, och varje kräver specifika förberedelser för att säkerställa ett långvarigt kakelgolv. För att bestämma kraven på en kakel undergolv samarbetade jag med Jim och Rich från Diamond Tile som ligger här i Maryland. Jim och Rich är professionella kakelinstallatörer med över 27 års erfarenhet och har arbetat med en mängd kakelplattor.

Böjning
Avböjning, eller bounciness, kan orsaka att kakel och grout spricker eller lossnar, och toleransen beror på vilken typ av kakel som installeras. Till exempel kan keramiska plattor motstå mer avböjning än natursten.

Beräkning av avböjning
Många kakel entreprenörer kan bedöma golvets avböjning genom att gå runt. För att beräkna ett specifikt värde erbjuder Tile Council of North America (TCNA) en standardformel.

Dela den totala spetsen av golvbalkarna (i tum) med 360 för att bestämma det maximala belopp som golvet kan ge i mitten under en levnadsbelastning på 40 lb./sq. Ft., Plus eventuell långsiktig avböjning på grund av golvets vikt. Till exempel är maximal avböjning för en spännvidde på 15 ‘[15 * 12] / 360 = 1/2 “. L / 360-formeln är användbar för de flesta keramiska, porslin och hårda stenar. För mjuka stenar, till exempel kalksten eller ljusmarmor, gäller L / 720-formel (skär maximal tillåten avböjning i halv).

John Bridge Forum erbjuder även denna användbara nedböjningsberäkare.

Minska nedböjning
Enligt TCNA finns det flera faktorer som påverkar avböjningen, inklusive underväggens och balkarnas tillstånd, storlek, typ och avstånd, samt hur undergolvet fastgjordes.

Lägga till ett annat lager av plywood kan minska böjning och krökning av manteln mellan balkarna. Tidigare har Jim och Rich limt och skruvat i plywood, var försiktig med att sväva lederna och krossa panelerna 1/8 “på varje kant. Schluter rekommenderar att man använder nagelskruvar eller skruvar, vrider paneler vinkelrätt mot bultar och inte inriktar lederna med bultar (s. 23 i DITRA Handbook). I extrema fall har Jim och Rich rekommenderat att ytterligare balkar sätts på plats.

Kakel över trä undergolv
Plywood och OSB är de två vanligaste materialen som används för golvbeläggning, och de är vanligtvis 5/8 “eller 3/4” tjocka. I detta scenario installerar Jim och Rich 1/2 “cementbärare (CBU) som resulterar i åtminstone en 1-1 / 8” tjock undergolv. Om de installerar ett andra lager av träunderlag (3/8 “plywood eller tjockare), skulle killarna använda 1/4” CBU på toppen.

Äldre bostäder kan ha en strukturplank undergolv, och dessa kan vara problematiska eftersom de rör sig så mycket med fuktändringar. I det här fallet installerar killarna vanligtvis 1/2 “plywood övertopp och 1/4” CBU eller DITRA.

Installatörer använder ibland granplywood i stället för CBU. Medan acceptabel, föredrar Jim och Rich betongbräda eftersom plywood kan innehålla tomrum och i sällsynta fall kan plywood delamineras. Dessutom skapar murbruk ett starkare band med betongbräda.

Kakel över betonggolv
Det är också vanligt att se kakel installerad över en konkret undergolv, och den stora oroen är rörelse från sprickor eller expansion / sammandragning. Jim och Rich blinkar ofta golvet för att skapa en plan yta, och de rekommenderar alltid att man installerar ett frikopplingsmembran som DITRA-överläggningsbetong.

Kakel över kakel eller fjädrande golv
Kakel kan installeras direkt över befintliga kakel med tanke på att den är fri från sprickor och det finns inga lösa kakel. Jim och Rich rekommenderar att man använder en förbindningsfrämjande primer för att göra det möjligt för morteren att hålla sig fast vid det befintliga golvet och att ställa golvet med en specialpolymermodifierad murbruk. Om golvet är ojämnt kan det plattas ut som ett trä- eller betonggolv.

Jim och Rich rekommenderar inte kakel över fjädrande golv. Det är för riskabelt att inte veta tillståndet och materialet på undergolvet, och så tar de alltid ut fjädrande golv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *